Elfi in het FD “Elfi huisvest 150 Oekraïense vluchtelingen in Scharwoude”

Elfi in het FD “Elfi huisvest 150 Oekraïense vluchtelingen in Scharwoude”

Vastgoedbedrijf Elfi stelt het nog te transformeren voormalige Strukton kantoorpand in Scharwoude ter beschikking voor de huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne. Het team van Elfi kwam direct in actie na het zien van de tragische beelden van de vluchtelingenstroom uit de Oekraïne. We hebben geen vrije huurwoningen, maar wel een portfolio met panden die we in de nabije toekomst gaan transformeren naar huurwoningen. Veel van deze panden zijn nog niet geschikt voor bewoning, maar in het voormalige Strukton kantoor in Scharwoude zagen we mogelijkheden. Elfi eigenaar Jasper de Rooij: “Ik hoefde geen seconde na te denken om dit initiatief te omarmen”.

In dit gebouw kunnen we gezinnen een ’thuis’ bieden met ruimte en privacy. We hebben 40 kamers die geschikt zijn voor 3-4 personen. Het gebouw heeft tevens gemeenschappelijke ruimten die ingericht kunnen worden voor sport, spel, koken en samenkomen. In totaal kunnen we ongeveer 150 vluchtelingen onderdak bieden.

Een oud kantoor omkatten tot opvanglocatie voor 150 vluchtelingen uit Oekraïne blijkt nog niet zo eenvoudig, vertelt Jasper de Rooij in het FD. Veel benodigde spullen zijn uitverkocht. ‘Iedereen krijgt straks een tweepersoonsdekbed op zijn eenpersoonsbed.’ Lees hieronder een gedeelte uit het artikel van het FD.

Bron: FD 29 maart 2022 – Nelleke Trappenburg

‘Een vluchtelingenopvang inrichten, dat hebben we echt onderschat’

Een oud kantoor omkatten tot opvanglocatie voor 150 vluchtelingen uit Oekraïne blijkt nog niet zo eenvoudig, merkt ondernemer Jasper de Rooij in Scharwoude. Veel benodigde spullen zijn uitverkocht. ‘Iedereen krijgt straks een tweepersoonsdekbed op zijn eenpersoonsbed.’

Direct bij binnenkomst struikel je bijna over de vuilniszakken met gordijnen en tientallen poefs in vrolijke dierenprints staan klaar om verspreid te worden. ‘Koffie, koekje?’ vraagt Irene Schuffel (64) vanaf de ontvangstbalie. Zij is een van de vrijwilligers uit het dorp die meehelpt om het oude kantoor van bouwbedrijf Strukton in Scharwoude om te bouwen tot een opvanglocatie voor 150 Oekraïense vluchtelingen.
Schuffel is niet de enige vrijwilliger, het is een komen en gaan van mensen. Op een groot bord in de gang, volgeplakt met geeltjes, kan iedereen precies zien wat er per kamer nog moet gebeuren. Wanden verven, kasten plaatsen, bedden in elkaar zetten. ‘Ik denk dat hier altijd wel zo’n vijftien Scharwouders aan het werk zijn’, schat Jasper de Rooij, de eigenaar van het pand.

De Rooij maakte twee jaar geleden fortuin met de verkoop van zijn belbedrijf Simpel aan T-Mobile. Sindsdien bouwt hij als ontwikkelende belegger Elfi huurwoningen met een huur tussen de €800 en €1200. Het gebouw in Scharwoude kocht hij ook met dat doel: er moeten zo’n vijftig appartementen in komen. Vrijdag krijgt hij officieel de sleutel, maar het bouwplan heeft hij nu even uitgesteld.

Veel kamers
De gemeente polste een paar weken geleden namelijk bij zijn acquisitiemanager Ruud Stam of er geen vluchtelingen opgevangen konden worden. Stam, die militair is geweest, zag dat direct zitten. Hij wilde eigenlijk zelf gaan meevechten in Oekraïne, maar dat vond zijn omgeving niet zo’n goed idee. Nu kon hij tenminste iets doen.

‘’Dit pand leent zich goed voor vluchtelingenopvang, want er zijn veel werkkamers en geen open kantoortuinen’’– Jasper de Rooij van ontwikkelaar Elfi

Zijn baas De Rooij stemde in, ‘waarom niet?’ ‘Dit pand leent zich er ook wel goed voor’, zegt hij lopend door de brede gang. Het is een ouderwets kantoor vol werkkamers en geen open kantoortuin. Daardoor kunnen gezinnen een eigen kamer krijgen en hoeven ze niet op slaapzalen. In totaal zijn er meer dan vijftig kamers.

Door het systeemplafond en de archiefkasten als kledingkast, ademt het nog wel erg kantoor. Maar elke kamer krijgt naast bedden een eigen zithoek. ‘En we gaan overal nog een muur in een kleur verven om het huiselijk te maken’, verzekert De Rooij.

Spullen niet te krijgen
Met genoeg kamers en toiletten ben je er echter nog niet, weet De Rooij inmiddels. ‘We hebben dat echt onderschat.’ Zo dachten ze wel even een festivaltruck met badkamers te kunnen huren. Maar die bleken nergens meer te krijgen, zelfs in Duitsland niet. ‘We zijn natuurlijk niet de enige die een opvanglocatie proberen te maken’, zegt de ondernemer. Daarom moesten er volledige badkamers aangelegd worden, inclusief boilers met genoeg douchewater voor 150 mensen. ‘En vind op zo’n korte termijn maar eens loodgieters.’

Ook bleken heel veel producten uitverkocht. ‘We konden bijvoorbeeld nergens meer eenpersoonsdekbedden in bulk krijgen’, zegt De Rooij. Alle vluchtelingen krijgen daarom straks een tweepersoonsdekbed op hun eenpersoonsbed.

Een ton van de gemeente
De ondernemer krijgt wel een vergoeding van de gemeente. De Rooij zegt ongeveer €100.000 huur te krijgen voor het komende jaar, ook heeft de gemeente volgens de ondernemer de helft van de boilers (€28.000) betaald. ‘Maar alleen al aan de inrichting geven we meer dan een ton uit’, schat oud-militair Stam. In totaal kochten ze onder meer al tien wasmachines (wel tweedehands), vijf drogers, 25 koelkasten, 50 koffiezetapparaten en 50 waterkokers. ‘Gisteren bestelde ik een trampoline, koffieapparaten en nog wat dingen, en floeps dat was weer €20.000.’

‘’Gisteren bestelde ik een trampoline, koffie-apparaten en nog wat dingen, en floeps dat was weer €20.000’’ – Ruud Stam, acquisitiemanager bij Elfi

Voor het verf- en inrichtwerk leunen ze volledig op vrijwilligers uit het dorp en collega’s van Elfi die in de avonduren en weekenden komen helpen. Ook al telt het dorp maar 415 inwoners, de inzet is enorm, merkt De Rooij. Heel even was er een kink in de kabel toen de gemeente een andere vrijwilligerscoördinator had aangewezen dan de dorpelingen wilde. Toen bleef ineens iedereen weg. ‘Zat ik hier zonder vrijwilligers’, zegt Stam. Maar de burgemeester kwam direct langs met taart om die fout te herstellen en nu is alles weer goed, verzekert Schuffel.

Bouw vertraagd
Het huurcontract is voorlopig voor een jaar. De bouw van de huurwoningen loopt daardoor wel vertraging op. De Rooij dacht eigenlijk over een half jaar de bouwvergunning wel rond te hebben en met de bouw te starten. Voor mensen die op zoek zijn naar een woning in die regio betekent dat dus waarschijnlijk langer wachten. Het kabinet heeft juist als voorwaarde gesteld dat de vluchtelingenopvang de woningzoekenden in Nederland niet in de weg mag zitten. De Rooij: ‘Ja, dat kan het kabinet gemakkelijk roepen. Maar zij gaan daar toch niet over, zij hebben die gebouwen niet.’

Lees het volledige artikel online op FD.nl

contact
In contact komen met Elfi?