skip to content

02 september 2021

Elfi in de Telegraaf: “Goedkoop wonen, het kan!”

6bfb6ec8 1ec0 4f97 918c 5c2c1a8f65a2 1

Bron: Telegraaf, 2 september 2021

Techmiljonairs zien brood in lage-middenhuurwoningen

Simpel huizen bouwen Door PIETER VAN ERVEN DORENS AMSTERDAM

Ondernemer Jasper de Rooij maakte fortuin met de goedkope telecomprovider Simpel. Nu wil hij met collega-techmagnaat Rudolf Booker de vastgoedwereld opschudden door te bouwen waar de allergrootste behoefte aan is: huurwoningen in het lage middensegment van €800 tot €1200.

Onder de merknaam Elfi staan al bijna vijfhonderd huurwoningen in de steigers en elk jaar moet er minstens zo’n aantal bij komen. Ze worden gebouwd volgens een strak concept: „Overal dezelfde vloer, zelfde keuken, zelfde spotjes”, vertelt De Rooij in zijn Amsterdamse kantoor dat veel weg heeft van een trendy loungerestaurant.

In zijn werkkamer hangt achter glas het pak waarin Louis van Gaal zijn befaamde karatetrap maakte, tijdens de gewonnen Champions Leaguefinale Ajax-AC Milan. „Die heb ik cadeau gekregen van Parcom”, aldus de Rooij. Dit investeringsbedrijf had een groot belang in Simpel, dat vorig jaar voor een onbekend bedrag werd overgenomen door T-Mobile. Volgens zakenblad Quote is De Rooij (52) zo’n €200 miljoen waard en zijn zakenpartner Booker (46) het dubbele, dankzij fintech Payvision. ING nam dat bedrijf in 2018 over.

Rendement
De twee techondernemers denken in de goedkope middenhuur een gat in de markt te hebben gevonden, hoewel de meeste vastgoed-investeerders zich daar nauwelijks meer aan wagen vanwege het beperkte rendement en de zware eisen die veel gemeenten stellen. Liever bouwen ze koophuizen, dure huur of studentenwoningen.

De Rooij gelooft wel in goedkope middenhuur, mede door zijn ervaring als luis in de pels van de grote telecombedrijven. „Toen ik Simpel begon, vond ik dat de grote spelers de boel een beetje bedonderden. Bijna iedereen werd gepiepeld. Dat was het gat in de markt. Ik heb altijd de klant centraal gezet”, aldus de ondernemer. „In het vastgoed kunnen ook veel dingen anders. Daarom heeft de helft van de werknemers bij Elfi geen achtergrond in vastgoed. Als je te veel mensen uit het vastgoed hebt, dan gaan ze mij vertellen waarom iets niet kan.”

Relatie

De ondernemer noemt de relatie tussen verhuurder en huurder als een verbeterpunt. „Meestal hebben ze alleen contact als er iets kapot of niet betaald is, dus als er iets vervelends is. Maar als je de klant centraal stelt, kun je ook andere diensten leveren, zoals meubilair, mobiliteit, audio en video.”

Elfi richt zich op het lage middensegment in de vrije sector. „Het concept is mooie woningen van 55 tot 75 vierkante meter, in principe met twee slaapkamers. Ik wil woningen waar je als starter je ouders kunt uitnodigen en dan van hen een compliment krijgt.” In het Amsterdamse kantoor heeft hij een modelwoning gebouwd, compleet met een werkende badkamer. „Ja, de douche is nog nat. Werknemers gebruiken hem soms na het fitnessen.”

De huurwoningen komen voornamelijk in transformatiepanden. De Rooij: „Wij kopen leegstaande kantoorpanden goedkoop in en verbouwen die onder eigen regie. Zo kunnen we uiteindelijk ook op lage middenhuur goede marges maken.” Hij tekent aan dat het bij de huidige bouwkosten wel lastig is om rendabel te bouwen voor een huur van €900. „Maar dat redden we wel in sommige gemeenten.”

De bedoeling is dat de woningen in bezit van Elfi blijven. „Zowel Rudolf als ik hebben vermogen opgebouwd en we kunnen zelf financieren.” Vorige week meldde Elfi nog drie aankopen: een bedrijfsgebouw in Almere waar 55 appartementen in komen, een winkel/bioscoop in Dordrecht (10 tot 15 appartementen) en een kantoorpand in Alkmaar (50 woningen).

Twintig minuten

Zulke krenten worden heel zorgvuldig uit de pap gevist, legt De Rooij uit. Zo blijft Elfi ver van de grote steden, waar goedkope middenhuurwoningen niet rendabel of snel genoeg gebouwd kunnen worden. „Wij willen op zo’n twintig minuten van de stad zitten. Ook hebben we econometristen die een gebiedsanalyse doen, bijvoorbeeld hoe het zit met de demografie.”

Cruciaal voor Elfi is dat de gemeente goed meewerkt. „Je hebt gemeenten die actief transformatie van leegstaande panden stimuleren, je hebt ook gemeenten die er de mond vol van hebben, maar waar weinig vergunningen binnen een goede tijd worden verleend. Wij willen het binnen twee jaar na de aankoop afgemaakt hebben.”

Copyright 2024 Elfi

Disclaimer

Cookies

Privacyverklaring

Gebruiksvoorwaarden